Blšák na obzore

05.05.2012 10:00

 

Blší trh.

Prečo blší trh a čo to vlastne je? Nedávno ma napadlo, že vlastne nežijeme už v totalite a vlastne máme slobodu. Asi nikdy by som sa nedostal do USA, nebyť dneška takého aký je. Nebudem porovnávať život v krajine za veľkou mlákou so životom u nás. V niektorých momentoch je veľký rozdiel, čo je samozrejme, ale otvorene musím povedať, že nie je to bohviečo. Žijú tam takí istí ľudia ako my. Takisto musia sa obliekať, jesť, zabávať sa, proste musia žiť. Nikto však nepochybuje o tom, že treba aj vedieť ako. A som si istý, že od „amikov“ sa ešte musíme veľa učiť. Ja však chcem sa zamerať na schopnosť vedieť „sa predávať“.

   Navštívil som v štáte Indiana a v Illinois dosť veľa zaujímavých miest. Teraz však sa chcem zamerať na blší trh – „blšák.“ Vždy som si myslel, že trhy, jarmoky a podobné akcie boli iba v Poľsku, teraz aj u nás, ale nie je tomu tak. Aj tak si myslím, že máme väčšie schopnosti vyrábať ručne, niečo pekné, vkusné iba my Slováci, ale nevieme s tým ísť von, do ulíc. Nie je všetko len vyjsť do ulíc manifestovať, protestovať, aj to treba, ale ukážme aj našu zručnosť.

  

   Nemusí každý vyrábať papierové, textilné či prútené výrobky a prísť s tým na „blšák“. Každý má doma veľa, pre neho, zbytočných predmetov a možno práve tie chýbajú iným. Staré žehličky, mlynčeky, sušičky na vlasy, vešiaky, neplatné peniaze, no všetko čo už nepotrebujete, alebo vám zavadzia, ponúknite za vhodnú cenu druhým. Možno len vymeníte za niečo iné. Môžete ponúknuť staré knihy, kto vie akú majú cenu. Možno máte doma starý fotoaparát, či ďalekohľad, aj keď nie je celkom funkčný, možno práve niekomu padne do oka čo sa mu zíde na súčiastky, alebo si to vie opraviť. Keď vo Viedni ako na svojom veselom blogu , čitateľom predstavil blší trh vo Viedni Miro Veselý, ponúkajú ľavú nohu z bábiky, ľavú galošu, či chomúty na kone. Možno budete prekvapení, čo všetko sa ľuďom zíde. A možno aj niečo zarobíte. Keď nie, nuž aspoň spoznáte mentalitu druhých ľudí či už z okolia, alebo z vlastnej obce, ktorých stretávate tak len v obchode, či v kostole ale nemáte čas sa ani spýtať ako sa máte? V USA som sa čudoval nad pozdravom Hov are you? (Ako sa máš?) Ani sa nepoznajú, nikdy sa nevideli a jeden druhého sa spýta Ako sa máš?. No nič na tom nie je čudné. Prečo nie?, prečo sa nespýtam neznámeho ako sa má?! A „blšák“ aj tomu môže trošku prispieť, že sa spýtam neznámeho ako sa má?, čo je u nich doma nové? Nemusí mi odpovedať, ale ho tak trošku poteší, že sa zaujímam o jeho problémoch, či radostiach. Preto aj keď na „blšáku“ nezískam „majland“, postretávam ľudí, porozprávam sa s nimi.

   Že sa dá hocičo predať, presvedčil ma o tom aj príbeh, ktorý rozprával spevák Pavol Hammel. Vraj v Moskve na blšáku mu ponúkali za kopejku vypálenú žiarovku. Samozrejme sa pýtal na čo mu to bude. „Najprv si kúp a potom ti to vysvetlím“  odpovedal mu predávajúci. Keď si kúpil tak dostalo sa mu takéto vysvetlenie: „Keď chceš novú žiarovku, tak si musíš kúpiť v obchode za 20 kopejok. Alebo ukradneš v kancelárii, či fabrike kde pracuješ, alebo v záchode v krčme. Lenže, keď vyšraubuješ žiarovku, hneď zbadajú, že ju niekto ukradol a je z toho „prúser“. Ale keď namiesto nej dáš tam vypálenú, nikto sa nebude čudovať, že sa vypálila, vymenia ju za novú a máš to v suchu.“  Nuž, aj tak sa dá. Neviem či Paľko túto vypálenú žiarovku použil na podobný účel….

 

   Preto sme sa rozhodli v našej obci Brehy uskutočniť 5 mája 2012 blší trh, pod holým nebom pri hasičskej zbrojnici, v parku.

Aká je predstava? Najprv sa pozrieme ako to robia niekde inde. Keď sa bližšie pozrieme na fotografie z USA uvidíme, že predávať sa dá všetko. A niekedy sa nemusí predať, ale sa aspoň zviditeľním, ukážem sa ľuďom. Myslite si že ženy sa parádia preto, aby ste si kúpili ich náhrdelník, či ich róbu.? Nie chcú aby ste ich videli. Ja keď chcem mlieko, tak si nemusím kúpiť kravu, tak aj preto vás pozývame na blšák. Ako to mienime zorganizovať.

   V Sobotu 5 mája 2012 o 10 hod. každý kto doma niečo nájde a považuje to za vhodné na ponuku, môže v parku svoj tovar rozložiť. Keby nestačili lavičky, či trávnik, tak poskytneme stoly z blízkeho Lacovho domu č.7. V hasičskej zbrojnici, respektíve v okolí bude postarané o občerstvenie. Každý si príde na svoje. V prípade, že počasie bude brániť akcií, aj na to sme mysleli. V Lacovom dome je priestoru dosť, tak kde je problém. Mysleli sme aj na to, keby niekto chcel doniesť veci na predaj a nechcel by byť pri tom, nič sa nestalo. Aj pred tým dňom môže doniesť veci do Lacovho domu, my ich potom vyložíme na stôl a niekto sa nájde, kto sa ujme funkcie predavača. Nič už nechýba, len sa pustiť do toho. Prečo by iba Rakúšania mohli každú Sobotu v mesiaci robiť blšáky pri Dunaji a my Brežania aspoň zatiaľ raz ročne pri Hrone. Skúsme to a keď nič iné, tak sa aspoň stretneme a vymeníme si nielen tovar , ale aj skúsenosti.

Kontaktujte sa na : Anton Stašov, Brehy 182- 0908/571410 resp.: Marka Fialová- Brehy č.117 - 0902/354 156, alebo Anna Lizáková Brehy 182- 0905/185061